Wędliny wyroby garmażeryjne
Tradycja wyrobu wędlin i wyrobów garmażeryjnych przez PSS Społem w Białymstoku sięga początku lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Zdobyte przez lata doświadczenie oraz analiza potrzeb i oczekiwań konsumentów pozwalają firmie wytwarzać wyroby o najwyższym stopniu dopasowania do wymogów rynku i wyjątkowych walorach smakowych. Spółdzielnia produkuje wyroby w dwóch własnych zakładach: przetwórstwa mięsnego i garmażeryjnym. Ich miesięczna zdolność produkcyjna sięga ponad 300 ton. Na stoły białostoczan i mieszkańców regionu trafia codziennie ponad 150 różnych rodzajów wędlin i wyrobów garmażeryjnych produkowanych przez PSS Społem w Białymstoku. Surowce najwyższej jakości używane do produkcji wyrobów w postaci mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu pochodzą wyłącznie od rodzimych - w głównej mierze regionalnych - dostawców. Najwyższej jakości strzeże zespół technologów oraz własne i zewnętrzne laboratoria. Produkcja odbywa się pod stałym nadzorem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. W odróżnieniu od większości producentów zakład przetwórstwa mięsnego PSS Społem w Białymstoku nie używa do produkcja wędlin mięsa oddzielanego mechanicznie. Wyroby produkowane są ze starannie selekcjonowanego mięsa, wzbogacanego mieszankami przypraw, według własnych, sprawdzonych, receptur. Wysoka ocena walorów smakowych i jakościowych naszych wyrobów przez finalnych nabywców stanowi dla nas najlepszy Certyfikat Jakości.