Chleby pszenne
Chleby pszenne
Produkowane metodą pośrednią dwufazową polegającą na przygotowaniu podmłody (rozczynu) na drożdżach, z mąki pszennej jasnej lub gruboziarnistej, fermentującej od 1,5 do 2,5 godz, a następnie dodaniu do podmłody pozostałej mąki przewidzianej recepturą, soli i ewentualnie tłuszczu. Dodatek mąki żytniej przy produkcji chlebów pszennych może wynosić do 10%. Chleby pszenne charakteryzują się łagodniejszym smakiem, niższą kwasowością, są lekkostrawne, natomiast są bardziej kaloryczne w porównaniu do chlebów żytnich lub mieszanych. Chleby pszenne z mąki pszennej gruboziarnistej (chleb Graham) pod względem zdrowotnym i żywieniowym nie odbiegają od chlebów żytnich, ponieważ zawierają dużo otrąb pszennych stanowiących naturalny koncentrat błonnika i soli mineralnych. Polecane są w diecie dla osób mających problemy z nadkwasotą i wrzodami żołądka, dzieciom oraz rekonwalescentom.

Chleb graham 340g
dostępny: pakowany
Chleb zwykły 500g
dostępny: pakowany