Chleby żytnie

Chleby żytnie

Produkowane wyłącznie z mąk żytnich lub z dodatkiem do 10 % mąki pszennej, z dodatkiem soli i innych surowców określonych recepturą. W tradycyjnym procesie produkcji takiego pieczywa, mąka żytnia jest poddawana długotrwałej i wielofazowej metodzie ukwaszania, w wyniku której, w pieczywie gromadzi się kwas mlekowy mający szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Kwas mlekowy jako naturalny składnik chleba wpływa na przyswajanie wapnia i żelaza,działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego. Pieczywo żytnie charakteryzuje się znacznie niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż pieczywo pszenne. Niski wskaźnik oznacza, że po spożyciu takiego chleba dłużej odczuwamy sytość, a proces trawienia jest rozłożony w czasie.

Czynnikiem obniżającym wartość energetyczną pieczywa żytniego jest błonnik pokarmowy, który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit, pomaga usuwać organizmowi produkty przemiany materii. Szczególnie wysoka zawartość błonnika występuje w chlebach z mąki żytniej razowej (gruboziarnistej), które zalecają dietetycy przy dietach odchudzających prowadzących do redukcji masy ciała. Chleby żytnie charakteryzują się wilgotnym miękiszem, utrzymującym długo ich świeżość, natomiast porowatość miękiszu jest mniejsza niż w chlebach mieszanych i pszennych. W pieczywie żytnim wyczuwa się charakterystyczny kwasowy smak. Dzięki zastosowaniu do ich produkcji dodatków w postaci różnego rodzaju ziaren, zyskuje się dodatkowe walory zdrowotne pieczywa, ponieważ jest ono bogatsze w składniki mineralne (tj.:żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor), witaminy z grupy B oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Chleb żytni razowy 500g

Chleb żytni razowy 500g

dostępny: pakowany i niepakowany

 

Chleb żytni

Chleb żytni staropolski 450g

dostępny: pakowany i niepakowany

Chleb starosty

Chleb starosty

dostępny: chleb na wagę

Chleb z żurawiną

Chleb z żurawiną

dostępny: chleb na wagę

Chleby produkowane wyłącznie z mąki żytniej

Chleb  żytni 450g

Chleb żytni 450g

dostępny: pakowany i niepakowany

Chleb z siemieniem lnianym 400g

Chleb z siemieniem lnianym 400g

dostępny: pakowany i niepakowany